Followers

Thursday, 31 May 2012

nasi lemak teh o

Assalamualaikum 
Hari nih Khamis...means esok last day untuk budak2 sem 1 nih..sekejap je pejam celik dah nak masuk setengah tahun..Sampai opis pagi td amatlah laponya perut...tp hari nih ada rejeki tergolek..sorang budak belanja teh o sorang lagi maknya tapaukan aku nasi lemak..hehehe...seronok sebenarnya jadi cikgu nih kan???kita rasa dihargai..huhuhu..anyway thanks to sha dan sorang lagik budak masakan..(aku tk tau nama dia tp dia selalu belanja aku makan..huhuhu..terukkan aku..tkpe nnti pasnih aku carik sape nama dia...:)



sila abaikan buku2 yang tersusun kat depan tuh..hari nih aku kena pindah bilik baru...hehehe...so mkn luh sebelum kemas2 barang...

Wednesday, 30 May 2012

Harga MAQ100


Produk terlaris
Produk yang mempunyai kandungan anti oksidan yang tinggi
 Keluaran Malaysia
 
1 Botol
(SM) RM 75 + RM 5 (postage)
(SS)  RM 80 + RM 10 (postage)

4 Botol
(SM) RM 300 + RM 20 (postage)
(SS)  RM 320 + RM 30 (postage)
 

MAQ100 by BDC






Tuesday, 29 May 2012

Credit to Hospital Jerantut

Assalamualikum
Hari nih nak berkongsi sedikit cerita berkenaan dengan servis TERBAIK yang diberikan oleh Hospital Jerantut; hospital tempat tumpah darahku..hahaha...ok ceritanya begini; 
Pada pagi tadi Selasa (29/05/2012); adik saya hantar mak saya g check up macam biasa (kencing manis dan darah tinggi). dah tk ada orang kat umah, so kenalah bawak ayah sekali. (ayah kena strok sejak bulan Dis tahun lepas). pastuh bawak baby umur 8 bulan. so pergilah diorang 3 beranak nih..pihak hospital dah pesan siap2 puasa dulu sbb nak check darah la kenkononnya...maka berpuasalah ibuku sejak malam sebelum tido itu..pagi tk mkn pe2 sebab dengar NASIHAT pihak hospital suh puasa..sampai di hospital pukul 8.30. mendaftar masuk..pukul 9..pukul 10...pukul 11....pukul 12....tak dapat2 masuk jumpa doktor gak..ayah dah melepek kat surau tak larat. mak aku lagi lanya..dengan puasanya sampai kol 12 lebih tk leh mkn lagik konon2 nya nak cek darah. kol 12 dekat2 kol 1 baru settle semua tuh...BERANGINNNNNNNNNNNNNNNNNN..dah lapar perut..yang lagi BERANGIN ada 2 nombor yang potong q mak aku!!!anak VVIP mana la tuh yang special sangat sampai hospital bagi masuk dulu biar orang tua tuh menunggu nomborrnya naik..aku nih tk ada kat situ je time tuh..kalu aku ada..hahaha....aku yang dengar berangin aku coll hospital jerantut mintak no pon pengarah hospital..tp standard la..mana nak bg..lagi la menaikkan darah aku..hahaha..padan muka..sape suh jawab col aku..so aku dipasskan ke bahagian aduan..then aku cakap nnti jangan lak aduan nih nnti buang dlm tong sampah je..ada aku kuar kan surat kabo lak nnti...hahahha....begitula ceritanya..3 beranak tuh tadi sampai kat kol 1 lebih kat umah..macam S*** je servis hospital jerntut nih...kat bawah aku pastekan KPI yang di war2kan sebelum nih oleh kementerian kesihatan: Hello kementerian kesihatan...tolonglah tengok2 sket servis hospital jerantut tuh...makin hari makin HAMPEH!!!

********************************************
KELUHAN pesakit yang terpaksa menunggu lama di hospital dan klinik kerajaan bukan isu baru, ramai me ngibaratkan ia seperti melihat siput berjalan. Maknanya lambat dan mengambil masa lama.
Pada 22 Mac 2008, Kementerian Kesihatan pernah memberi jaminan akan mengurangkan masa menunggu bagi men dapatkan rawatan pesakit luar daripada 45 minit kepada 30 minit saja.

Masalahnya, berdasarkan tinjauan Metro Ahad di tiga hospital utama di Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang, isu pesakit menunggu lama masih jelas kelihatan. Jika ada perubahan pun, hanya sedikit di Jabatan Pesakit Luar, tetapi di klinik pakar dan jabatan tertentu masalah ini terus berlaku.
Pelbagai rungutan didengar. Apa sebenarnya punca ma salah ini? Atau adakah ia disebabkan masalah pesakit terlalu manja hingga tidak boleh menunggu lama di hospital? Sejak kebelakangan ini, umum dapat melihat pelbagai usaha dilakukan kerajaan untuk mengagihkan pesakit ke klinik luar supaya lambakan pesakit di hospital utama dapat dikurangkan. Misalnya, melalui penubuhan Klinik 1Malaysia dan sistem e-Masa yang diperkenalkan Kementerian Ke sihatan.

**petikan dari Harian Metro


untuk persoalan yang aku warnakan merah tuh: cuba tuan2 pikir la secara logik kalau dah 4 jam menunggu tuh kategori MANJA ke?cer jawab sket...4 hours without NOTHING!!!macam BODOH je bunyinya kan...hehehhee...tepuk dada tanya selera...:)

aku sekadar melepaskan geram dihati sebb mak aku orang buat macam tuh....mak aku..hokey..mak aku!!!!

Monday, 28 May 2012

budak2 pekse cidb

Assalamualaikum

Hari nih budak2 dah start amali plastering untuk exeam SKK CIDB..esok separuh lagik..harap2 semuanya lepas sem nih...






huhuhu..macam2 aksi leh tgk...

balik kg


Assalamualaikum
Bersiaran kembali..last weekend kitorang balik pahang...cuti sekolah dah mula..makanya berduyun2 lah kereta sepanjang hway karak LPT tuh..otw balik smalam agak jem..so kitorang melencong naik ke Bukit Tinggi..bawak budak2 nih tgk rabbit jap...:) ..tengok upi tuh..gumbira sungguh..dia berani pegang rabbit tak macam mya...penakut sket..







Wednesday, 23 May 2012

testimoni proline collagen

 Testimoni 1: Pemilik Butik


 Testimoni 2: Pengarah Urusan Syarikat



 Testimoni 3: Stokis Selangor

 Testimoni 4: Penasihat Undang-Undang 
** credit to:  http://www.ratubeauty.com
Testimoni Diri Sendiri: 
Dah lebih setengah tahun menggunakan Proline Collagen. Hasilnya memang memberangsangkan. selain untuk kecantikan dan kesihatan badan, Proline juga mampu meningkatkan daya ingatan. (maklumla saya skang bergelar pelajar tua...huhuhu..smbung blaja balik umur dah meningkat..anak dah 2.urat dah banyak putus..hehehe..). So tak rugi jika mencuba proline collagen.PM saya unutk harga terbaikkkkkk...

Tuesday, 22 May 2012

ahlan wa sahlan


******************ahlan wa sahlan******************

Semoga kita semua diberikan keberkatan hidup dunia dan akhirat.

craving of rojak singapore@kayu nasi kandar





Assalamualaikum semua...
Tetiba pagi nih teringin sangat nak makan rojak singapore kat kayu..hari tuh dah g tp teringat2 sampai skang..hehehe...en muhd hazwan hisyam: bila nk bawak g makan rojak lagik???

Monday, 21 May 2012

Order

sesiapa yang nak order proline collagen sekitar Lembah Klang, penghantaran adalah FREE..jom cepat-cepat..pm saya untuk harga terbaik..

Friday, 18 May 2012

sharing is caring

3 Cara Mudah Menangani Tekanan Di Tempat Kerja

Tekanan kerja adalah salah satu situasi yang selalu dihadapi oleh para pekerja, terutamanya mereka yang bekerja dari 9 pagi hingga 5 petang, dengan hanya duduk di dalam pejabat. Jika tekanan ini dapat dikawal dengan bijak, maka para pekerja mampu meningkatkan lagi produktiviti kerja harian mereka.

Namun, situasinya berbeza di negara Malaysia. Kebanyakkan pekerja gagal untuk menangani tekanan kerja, dimana membawa kepada kes-kes jenayah besar khususnya bunuh diri (Self-suicide).
Kajian Kesihatan Morbiditi Kebangsaan (1996) mendapati kejadian bunuh diri merupakan antara kes jenayah yang tertinggi di Malaysia. Ia melibatkan 2,000 orang setahun. Ini bermakna, terdapat 7 kes bunuh diri yang dicatit setiap hari.
Hal ini disebabkan tekanan yang dihadapi oleh para pekerja, dimana membawa kepada sifat-sifat negatif seperti berikut:
  • Kemurungan
  • Panas baran
  • Lesu
  • Hilang tumpuan
  • Gelisah
Adakah kita, sebagai pekerja, boleh menghindari daripada terjerumus daripada tekanan kerja yang melampau?
Seperti yang dikatakan oleh Dr Muhammad Muhsin Ahmad Zahari, Pakar Psikiatris di Pusat Perubatan Universiti Malaya:
Pelbagai cara boleh digunakan untuk mengurangkan tekanan kerja. Namun ia bergantung kepada diri seseorang itu.

Cara #1 – Berdoa dan Melakukan Solat-solat Sunat

Bagi yang beragama Islam, kita digalakkan untuk sentiasa berdoa kepada Allah S.W.T, dan melakukan solat-solat sunat. Ini secara tidak langsung, mendekatkan diri kita dengan tuhan dan mengadu kepada-Nya, tentang masalah yang dihadapi dalam kehidupan seharian.

Cara #2 – Ambil Cuti Bagi Melupakan Tekanan Kerja

Jika kita lihat situasi hari ini, para pekerja tidak begitu memanfaatkan setiap waktu cuti, yang telah diberikan oleh majikan. Kajian telah membuktikan bahawa, bercuti mampu mengurangkan tekanan kerja, seterusnya memberikan kelegaan kepada diri pekerja, meskipun ia untuk jangka masa yang singkat.
Bercuti tidak bermakna kita harus melaburkan sejumlah wang yang banyak, bagi pergi ke tempat-tempat pelancongan. Kita juga boleh beriadah bersama keluarga tersayang, di kawasan-kawasan taman, pada setiap hari minggu.

Cara #3 – Biasakan Diri Untuk Berkongsi Masalah

Dr Muhammad Muhsin menyatakan, berkongsi masalah juga merupakan salah satu cara mudah, untuk kita mengurangkan tekanan di tempat kerja. Perkongsian ini harus dilakukan, terhadap individu yang rapat dengan kita.
Sebagai contoh, suami, ibu bapa atau rakan sebaya. Sebaik-baiknya, berkongsilah di tempat yang tidak mempunyai begitu banyak gangguan. Ini bagi mewujudkan suasana tenang kepada diri kita, untuk meluahkan apa yang terbuku di dalam hati.

*******************************************

sesiapa pun akan pernah rasa stress walaupon sikit kan..macam aku jugak. tahun nih mungkin aku sedikit stress memandangkan tugas aku sebagai isteri, ibu, pekerja kepada boss aku dan juga skang sebagai pelajar walaupon just part time. terasa masa 24 jam adalah tidak cukup bagi aku. so stress mula datang menghimpit sikit demi sikit. dan aku bersyukur kerana adanya sahabat yang boleh berkongsi dan meringankan stress aku..thanks a lot en suami; Muhd hazwan Hisyam...:)

* share dari blogkesihatan. credit to him..:)

Sukan Tadika MAIWP Zon Batu

 Assalamualaikum....
Hari sabtu lepas tadika mya buat karnival sukan zon batu..so kena kumpul kt tadika kol 7.15 untuk naik bas g padanga kat Kg Batu Muda. kol 6 lebih dah bangun dan bersemangat..hehehe..sampai upi pon bangun sekali nk p hantar kakak g tadika..padahal mlm tuh tido lewat..so aku g hantar ke tadika..kitorang cadang mmg nak g dalam kol 9 lebih. taknak lepas peluang tgk akak main acara lari berhalangan..tp balik tuh upi tkleh bukak mata..pas mandi terus tido sampai dekat kol 11..kena kejutkan gak sbb nak g tgk akak sukan...hehehe...hasilnya akak dapat no 3. suka sangat...hehehe..apa2 pun mama sentiasa doakan yang terbaik untuk anak mama...:)
 




Wednesday, 16 May 2012

wishes


to my mom; 
selamat hari ibu...jasamu tidak terbalas dan akan aku kenang hingga akhir hayat.
untuk ibu-ibu di luar sana, sayangilah anak anda semua.......muahssss..:)



selamat hari guru untuk semua warga pendidik di luar sana. semoga segala ilmu yang dicurahkan akan diberkati.

Monday, 7 May 2012

Produk


Assalamualaikum

Proline Collagen adalah minuman kesihatan yang baik untuk kesihatan dan untuk mengekalkan kecantikan dari segi luaran dan dalaman. PROLINE Collagen mengandungi vitamin terpilih dan ia adalah Kolagen dari gred Premium.

Kepada sesiapa yang masih tercari-cari kolagen untuk kesihatan dan kecantikan, Proline Collagen adalah jawapannya.

 *********************************************** 


Produk NDZ merupakan produk buatan tempatan yang memang bagus dan terbukti berkesan. produk NDZ adalah amat sesuai untuk kulit yang mengalami masalah jeragat, jerawat dan masalah kulit kusam/ tone tidak sekata. biasanya dalam 2 minggu kita akan dapat rasai perubahannya. 

Produk-produk NDZ;


UV Whitening + Sabun
Krim Jeragat dan Jerawat terlaris di pasaran. 
 
Set basic ini terdiri daripada sabun dan krim muka yang dihasilkan dari bahan yang bermutu tinggi. Krim muka NDZ bekerja secara efektif dengan meresap ke dalam kulit dan memperbaiki tekstur kulit serta membantu mempercepatkan pertumbuhan jaringan kulit baru. Set ini juga dapat mengurangkan jeragat, jerawat, parut jerawat dan masalah kulit kusam.

Keistimewaan 
Mengandungi paduan Ekstrak Mutiara, Akar Kayu Manis dan Vitamin B3 yang terbukti membuatkan kulit wajah kelihatan cerah dan berseri.
Diperkaya dengan Lanolin  yang merupakan bahan pelembab yang berkhasiat untuk menjaga kelembutan dan kehalusan kulit, mencegah iritasi dan mampu melambatkan bentukan kerut dan garis halus pada wajah akibat penuaan.


Cara Penggunan
Urut buih sabun ke muka selama 20 saat dan bilas dengan air bersih. lakukan sebanyak 3 kali berturut-turut setiap kali mencuci muka dan lap muka dengan tuala bersih. Cucilah muka 2 kali sehari.
Sapukan krim secara nipis dipermukaan muka. Untuk permulaan lakukan 3 kali.
Pada permulaan penggunaan NDZ, kulit akan sedikit gatal kerana berlakunya pembuangan sel-sel mati pada wajah. Usah bimbang kerana selepas itu anda pasti akan teruja dengan perubahan yang dihasilkan oleh NDZ. 
Krim Siang/Sunblock

Krim ini mengandungi Vitamin E yang melindungi kulit dari pancaran matahari. Sesuai digunakan pada siang dan malam. Sunblock ini disyorkan agar di pakai pada waktu siang (setelah kulit menjadi bersih dengan penggunaan set basic) bg mengelakkan kulit dari terkena pancaran matahari secara terus ke kulit.

Magic Cream

Magic Cream adalah sesuai bagi kulit yang sensitif. Ia bagi mengelakkan alahan pada kulit. Juga sesuai jika kulit menjadi gatal-gatal dan kemerahan pada proses permulaan penggunaan set basic NDZ. Gunakan secara berasingan.

List Harga


******************
PROLINE COLLAGEN
******************

Sekotak Proline Collagen (8 botol) 
RM 149.00 (SM)
RM 150.00 (SS)
(tidak termasuk pos)


PM saya untuk harga TERBAEKK!!!!

******************
NDZ
******************
Set Basic (Krim + Sabun)
RM 60.00 (tidak termasuk pos)


Day Cream (Krim Siang/Sunblock)
RM 40.00 (tidak termasuk pos)
 
Magic Cream
RM 40.00 (tidak termasuk pos)




******************

MAQ100
******************
1 Botol
(SM) RM 75 + RM 5 (postage)
(SM) RM 80 + RM 10 (postage)



4 Botol
(SM) RM 300 + RM 20 (postage)
(SM) RM 320 + RM 30 (postage)



Thursday, 3 May 2012

Contact Us

Just for those yang masih tercari-cari collagen apa yang sesuai untuk dicuba; cu try test Proline Collagen dari Ratu ni..tgk apa respon anda..dan sesiapa yang berminat untuk consume bdcnya produk atau nak jadik ahli bdc just do coll me..

013 2241975
alisa12280@yahoo.com

Wednesday, 2 May 2012

LELAKI JUGA PERLUKAN KOLAGEN TAU..

Apabila membicarakan hal berkaitan kolegen, perkara pertama yang tergambar di fikiran ialah kaitannya dengan kecantikkan kulit. Pastinya golongan wanita menjadi pengguna setia kepada produk yang berasaskan kolagen ini. Namun, tahukah anda bahawa lelaki yang berusia 40 ke atas juga memerlukan kolagen bagi memastikan bukan sahaja kulit kekal muda, malahan ia membantu memastikan kesihatan  yang baik?

Kaum Adam tidak harus mengabaikan perkara yang membabitkan dengan kolagen ke atas diri mereka.  Hal ini kerana kajian mendapati kolagen akan berkurangan dalam diri seseorang itu sebanyak 1.5 peratus pada setiap tahun selaras dengan peningkatan usia.

Bayangkan jika anda mengabaikan aspek ini dan kala usia 40 tahun, banyak perkara baik dan kelebihan kolagen yang anda mungkin terlepas. Kolagen merupakan protein yang berperanan sebagai struktur komponen yang menghubungkan tisu seperti kulit, tulang, ligamen, dan sebagainya.  Dermis, iaitu lapisan dalam kulit mengandungi jumlah kolagen yang banyak. Seperti yang dikatakan, kolagen akan berkurang daripada semasa ke semasa.  Ini kerana peningkatan usia akan mengakibatkan kebolehan kulit untuk menggantikan kolagen yang rosak semakin berkurangan. Proses ini lama-kelamaan akan mengakibatkan kedutan pada kulit.  Selain itu, banyak hal lain yang menyebabkan kerosakkan atau pengurangan kolagen.
Antaranya termasuklah pancaran matahari, radikal bebas, hormon yang berubah seiring peningkatan usia, dan merokok.


BAIK UNTUK KULIT

Faktor utama pengambilan kolagen adalah kerana kelebihan yang dimilikinya untuk membuatkan kulit tampak lebih cantik dan halus. Struktur kulit lelaki yang berusia 40 cenderung untuk menjadi kurang anjal dan tidak selembut dahulu.  Malah, mula timbul garisan dan kedutan halus terutama di tepi mata, dahi, dan sebagainya.

Dengan pengambilan kolagen, secara umumnya dapat memulihkan keadaan kulit yang semakin kasar dan berkedut.  Ini kerana kolagen berupaya membendung kedutan berlaku ke atas kulit.  Ia juga dapat meningkatkan tekstur dan keanjalan kulit yang lebih baik.
Justeru, tidak hairan adanya lambakan produk kesihatan yang berasaskan kolagen di pasaran semasa kerana kelebihan kolagen itu sendiri yang mengagumkan.

MEMBENDUNG KEGUGURAN RAMBUT

Lelaki dalam lingkungan usia pertengahan sinonim dikaitkan dengan keguguran rambut.  Ramai kalangan golongan ini yang mengeluh dan mencuba pelbagai rawatan unuk mendapatkan rambut yang sihat.
Tahukah anda bahawa kolagen juga memainkan peranan dalam menguatkan rambut daripada terus gugur? Terdapat kajian yang mendapati pengambilan kolagen dalam jangka masa panjang dapat mencantikkan dan menguatkan folikel rambut. Oleh itu, dapat kita lihat banyak produk syampu yang mengandungi kolagen di dalamnya bagi memastikan keadaan rambut yang sihat dan cantik.

MENINGKATKAN KESIHATAN

Tinggi kolesterol menjadi antara masalah utama lelaki berusia pertengahan.  Ini dikaitkan dengan amalan gaya hidup yang kurang sihat serta kesibukan untuk bersenam. Sebenarnya kolagen memainkan peranan yang penting dalam hal ini.  Kolagen akan bertindak menghalang pembekuan plak dalam saluran darah. Sebaliknya jika kolagen yang bertindak menghalang pembekuan plak ini menjadi lemah, seseorang itu berisiko terkena serangan jantung. Di sini dapat di lihat satu lagi kelebihan kolagen kepada seseorang dari sudut kesihatan.  Selain itu, kolagen akan bergabung dengan kalsium untuk membentuk tulang dan gigi yang kuat.  Kekurangan kolagen boleh menyebabkan gigi goyah dan tidak sihat.

Selain itu, kolagen berperanan dalam membentuk tendon iaitu bahagian penghubung antara otot dan tulang.
Dengan pelbagai manfaat kolagen yang disebutkan, kaum Adam kini tidak harus sesekali mengabaikan aspek ini dalam kahidupan seharian mereka.  Kolagen mampu menjadikan anda lebih sihat dan tampak muda sentiasa.

p/s: kaum2 adam di luar sana yang berminat nk comsume colagen bukan sahaja untuk kesihatan malah untuk kecantikan, jangan segan2 email atau coll aje saya ekk....:)

Sumber kolagen pada makanan



  1. Produk soya mempunyai elemen yang dikenali sebagai genistein.  Kehadiran elemen ini membantu produk soya membentuk kolagen.  Ia dapat menhalang enzim yang dapat merosakkan struktur kulit.
  2. Sayuran yang berdaun hijau gelap juga merupakan contoh makanan yang membina kolagen.  Kaya dengan vitamin C, pengambilan bayam dan asparagus misalnya dapat membantu tubuh membina kolagen.
  3. Buah-buahan dan sayuran yang berwarna merah juga merupakan sumber makanan kolagen yang baik dalam diet.  Likopen yang terkandung dalam tumbuhan ini bertindak sebagai antioksidan dan meningkatkan pembinaan kolagen.  Beri biru dan beri hitam merupakan contoh terbaik.