Followers

Monday, 24 September 2012



Assalamualaikum semua.
Selamat pagi..selamat hari isnin.hehehhe....pagi2 dengan mood yang agak mandom aku buka metro nak tgk pe berita hari nih...muka depan dia cite cikgu gigit murid sbb tak leh sebut word boys!!!!!!!!!!!!!!!!!!gila hape cikgu nih..mmg bangang sungguh..kalu anak aku yang kena mahu nya aku gigit balik cikgu tuh baru dia rasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!hahahhaa..tetiba teremosi plak aku di pagi hari...aku kecewa sebenarnya dengan adanya segelintir cikgu bersifat binatang seperti ini. cikgu2 yang spesis inilah sebenarnya yang merosakkan profesion perguruan yang mulia ini..
pada aku la..ada guru yang betul2 nak jadi guru..nawaitu yang betul nak didik murid2 kat luar sana...nak curahkan seglaa ilmu...TAPI ada sesetengah guru yang jadikan profesion ini sebagai satu pekerjaan semata2 hanya untuk nak dapatkan gaji bulan2. bukan niat nak ngaja anak2 murid pon..janji dapat keje.dapat gaji bulan2...manusia2 seperti nih lah yang suka buat hal macam kat atas..gigit budak..tampar budak..rogol budak..haihhhhhh.....seeloknya kerajaan buang je cikgu2 yang tak ikhlas nak kjadik cikgu cmanih..buat rosak nama cikgu2 lain yang dedikasi berkhidmat nih je..
ok..sekian bebelan hari ni...daaa...:) masa untuk baca jurnal untuk thesis daku..:)

Friday, 21 September 2012

order2


assalamualaikum kawan2...............





order dibuka..sila order ye..minggu nih nk ke stokis amek barang for d repeat order from my fren. those yang berminat sila2 sms/col saya ekkk....:)

syah;
013 2241975

Tuesday, 18 September 2012

~sedih~


Assalamualaikum semua..
hari nih 18 September..bermakna dah masuk minggu ke 3 anak-anak kesayangan aku dok kat rumah pengasuh lain.Dan selama 3 minggu ni jugaklah hati aku tk tenang..sedih..buntu..semua ada..aku tak tahu dah macam mana nak pujuk anak2 aku supaya dapat bersabar dan bertahan dengan keadaan yang ada..mya selalu mengeluh..tknk duduk sana.adik pon sana..dari memek muka adik aku tahu dia tak gembira..kesian tgk muka sedih anak aku mintak simpati..tapi aku tiada pilihan buat masa ini.sungguh aku tiada pilihan...3 minggu nih aku bekerja macam org tak ada perasaan..hati aku teringat kat anak..tak gembirakah mereka??macam mana aku nak kerja kalu cam nih..aku nka blaja lagik..kadang2 aku rasa bersalah plak sambung blajar..tiap2 petang diorang tunggu aku amek awal..haihhhhh..tuhan saja yang tahu perasaan aku nih...semoga ada jalan untuk aku dan semoga tuhan diberikan sifat sabar kepada aku dan anak2 aku.....blogwalking td terjumpa satu blog nih...she says;
 
'Bila kte ditimpa kesusahan dan kesedihan sentiasalah beramal dengan, 'La haula wala quwata illa billah'. kalimat tersebut kalimat yang agung yang menyimpan rahsia kebahagiaan dan kemenangan. Perbanyaklah membacanye..insyaallah kesusahan dan kesedihan anda akan berakhir malah kita akan berasa lebih tenang..Insyaallah..'

Pedoman Hidup:
Jgnlah menjadikan kesusahan dan kesedihan kita sebagai hal yang penting untuk diperkatakn, kerana dengan berbuat begitu bermakna kita telah menjadikan hal tersebut sebagai penghalang untuk mencapai kebahagian.
credit to ;nuerul
  
setiap hari aku masih memikirkan apa yang terbaik untuk anak-anak aku..Moga tuhan sentiasa bersama aku dlaam menempuh hari-hari mendatang.....

colors of love



anak dara aku sorang nih namanya nur afrina lutfiah @ upi @ pya @ yuyu..hehhehe...byk nama panggilan..hobi of course main game..lepas psv main tab..pastuh didgames kat laptop..pastuh kat note aku..latest aku bagi dia tepon lama aku expressmusic untuk dia main game..tgk tu haaa....sbbtepun tuh tgh charge,so dia kena jadik superman la main game atas meja....isk32xxx.....tak leh terima dek akal tol la upi nih...hehehehe


ni la dia upi..hehehhe...


smalam dok golek2 petnag2 hari sambil tgk hantu kak limah..hari nak ujan..mmg syok gila dok bermalas malasan....tgk mya dengan kue buah rotannya...adik dengan kue siput tok....smalam godek2 jumpa kue raya dari kampung dulu tak bukak lagi..haihhhh....apa lagik.

haaaaaa...yang bawah nih aku nak share ngan korang semua...soto dat d periuk...sangatttttttttttt best..try la..kat c4 wangsamaju..sure tak rugi punya......:)


aku dan dunia aku


Assalamualaikum semua..
lama tak bersiaran....hehehe..just nak share tentang ikb dalam majalah wanita bulan nih..
cu carik mana aku dalam gambar di atas..kalu dapat aku belanja mkn...hehehhe...
so kepada anak-anak di luar sana yang ingin belajar tentang ilmu kemahiran jangan segan2 tanya..
aku cikgu bahagian binaan bangunan. di samping wat binaan kitorang juga ajar buat perabot dan kerja-kerja kayu..
yang kat bawah nih salah satu projek budak untuk majlis sambutan hari raya...


Friday, 14 September 2012

macam-macam perasaan aku skang nih..suka, tak suka, sedih, takut, malas pon hado...ntahlah..aku baru start part 3 master last week..masih dlm mood holiday sebenarnya..bila dah masuk blaja balik segala2nya kena arrange..sem nih dah start wat disst..penin nk pilih sv.nak carik tajuk lagik..pastuh ngan nk pilih subjek eletif lg..aku rasa laluan aku smpai bulan 1 tahun depn agak mencabar...hehehe..tkpelah...hopefully semuanya ok..



Sunday, 9 September 2012

next order

lagi order..thanks ya..sesiapa yg dah try proline collagen pasti akan puas hati dan akan repeat dan repeat order lagik..ahaksssss..


Monday, 3 September 2012

"SEGMEN PROMOT BLOG ANDA!!!""




Assalamualaikum semua...godek2 td jumpa lak segmen ni..cam menarik.hehehe..tutup kol 5..sempat lagik nih...jom kenkawan.. untuk syarat2 penyertaan korang leh klik je kat SINI

nama pon segmen pomot blog kan..so aku mempomotkan blog daku yang tak seberapa nih..thanks a lot tuan tanah yang buat segment nih..

aku nak tag sape ekk...ok2..puan niza  dan Puan S sila maklum ye..aku tag korang..!!!peace!!


order2


Assalamualaikum semua..
Kembali lagik dengan proline collagen..hehhe..repeat oder dari my opismate. Sesiapa nak try collagen dari ratu just pm/sms/coll saya ekkk..

syah:
013 2241975
alisa12280@yahoo.com

Thursday, 30 August 2012

pok min kawen







Assalamualaikum
Hari Raya ke 4 baru nih kitorang berarak ke dungun. Adik ipar aku kawen..2 hari dok sana..Khamis balik besut semula..Jumaat dah start merewang untuk kenduri sabtu..sangat2 letih..hehehe..tp alhamdulillah everything going smoothly. Selamat Pengantin baru untuk pok min dan pasangannya ayu..:)


colors of life...





Macam2 gaya anak aku nih..kebosanan tunggu abah dok borak2 ngan kawan dia..reunion abahla katanakn...hehehehe

bersawang




Assalamualaikum semua...
dah bersawang dah rasanya blog nih..tinggal dekat 2 minggu cuti raya..nak hapdet dlm cuti raya mmg tak sempat. Jadual penuh...huhuhuhu..start raya pertama sampai la balik kl..sebelum cite tang raya meh kita cite pasal mkn2 smalam..hehhee..smalam en suami tetiba nak makan mandilamb lak...dah lama tak pekena nasi arab nih..so malam td sebelum ke saba kitorang singgah c4 wangsa maju dulu..carik tudung untuk anak aku yang sorang tuh..esoknya ada jamuan raya kat tadika..cikgu pesan suh pakai cantik2..pakai tudung ada batu2...muahahah...so apalagi..tuntut la ngan aku nak tudung batu2..mak aihhhh..maknya pon pakai tudung takde batu..ngalahkan omaknyo pulak...dah puas hati dapat tudung dengan batu2 bagai baru leh g mamam kat saba..ingat nk mkn mandi lamb..tp sold out lak..aduyai...so amek je la apa yang ada..so far ok gak la....huhuhu...sesapa nak try mandi lamb p la kat saba ni..mmg puas hati...alaa kat dataran kelatek tuh je...:)

Thursday, 16 August 2012

Salam Lebaran Semua


Assalamualaikum
Dah sampai ke penghujung nampakanya Ramadhan..Dikesempatan ini saya menyusun 10 jari memohon ampuan dan maaf jika terdapat salah silap sepanjang saya berblog ini..hehhee...Salam lebaran buat semua..dan berhati2 balik kampung nanti ekkk...

Tuesday, 14 August 2012

momen momen itu




Assalamualaikum semua....selamat petang u olss..

Smalam opis aku de wat iftar bersama-sama dengan pelajar..so aku bawak 2 budak cenonet nih mai opis..memang tak leh di kawal..hehehhe...berebut nak dok kerusi besar..mya kata best jugak dok kat kerusi bos nih..muahahaha...bos la sangat kan??upi lagi la..macam eksekutip plak...kenkonon menaip..mmg tak leh tahan tgk diorang nih...pe2 pon i'm happy the way i am..with my lovely famili..semoga Allah memberikan kami kebahagian dunia dan akhirat..amin..

4th time!!



Assalamualaikum semua kawan..
Pejam celik tinggal berapa hari lagik kita nak sambut kedatangan Syawal kan? Preparation dah ok??hehehe...tak sabar nak raya..tp hari nih entryku tentang panggilan temuduga dari SPA..not for d 1st time but 4th time!!!hahaha...tidak berputus asa nampaknya SPA panggil aku p temuduga.. Tapi aku sudah selesa dengan mengajar..dah sebati dengan jiwa aku..tetiba lak kang mintak jadi engineer buatnya  tercampak ke site mahu meraung  aku..muahaha....masuk kali nih dah 4 kali panggilan temuduga tp bukan jawatan yang ku mahu...:).. aku masih mempertimbangkan nak p ke tak..atau seperti 3 yang sebelumnya di biarkan berlalu di angin lalu..muahaha..tkpelah.aku tetap akan tunggu post yang aku mintak..sabar menanti walaupon dah hampir 8 tahun menunggu..lama kan??hehehe...mungkin ada rezeki untuk kau nnti2 kot...hehehe..doa2kan ye kawan2...daaa..

Sunday, 12 August 2012

daaa..bj raya in d haus



Baju raya ready made from RATU. Juga tudung RATU...hehhehe..sangat cantik ye kawan2..



feel free to visit HERE

Syoknya Blogwalking bersama Aisyah Humaira'


hehehe...kawan2..jom join segment nih..walaupon dah nak tutup tp tetap terjah dan join..hehhee..:)

sape nak join meh2 klik SINI

tutup hari nih tau....thanks tuan tanah..:)

cerita jumaat



assalamualaikum semua...entry untuk cite hari jumaat..hehehe...tertinggal keretapi aku nih..smlam bz sket. banyak keje kena buat..pastuh rushing ke putrajaya pick up my bil nya coklat hantaran kawen dia..pastu terus ke bangi. iftar di rumah my sis. So, nih cerita jumaat lepas. IKB ade wat taklimat dan intview intake 2013 ubtuk penerima bantuan biasiswa baitulmal. aku cam biasa..salah sorang panel penemuduga..muahaha...intview sempoi jek..tp thun nih cam tak ramai yang datang.hehehe....takpelah..pasnih intview untuk orang lar lak...harap2 ada sambutan.

Malam tuh pas berbuka dok ilek2 jap depan tv..pastu en suami ajak p cari suar dan baju raya dia kat wangsa walk..hehehe..bila dah takde masa nak siap2 budak2 nih main hentam pakai baju tido jek..muahaha...biarlh..janji pakai baju...sangat seronot bila diorang jumpa umah upin ipin nak raya...hehehe:)


Thursday, 9 August 2012

anak oh anak

Assalamualaikum semua
Pagi nih aku terasa nak berkongsi dengan kawan2 semua tentang anak2 kita..smalam aku balik kerja macam biasa aku amek anak2 aku..sampai depan pintu pagar umah, anak aku, lutfiah (3 tahun) menangis nak g kedai..aku dengan keadaan letih, nak rushing masak untuk berbuka tetiba jadi stress..sbb aku rasa  hampir tiap2 hari g kedai..hehhe..aku biarkan je..terasa kesian tp aku nak anak aku tahu g kedai hari2 leh perabihkan duit je...:)..tp pya still merengek2 dan nangis sket2 (sedihkan..hehehe)...dlm hati terdetik kesian.tp biarkan..pas dalam sejam tuh agaknya dia tak larat dah nak menangis so dia pon datang kat aku sambil peluk aku...mama..adik taknak g kedai dah..adik tak nangis dah...hehehe..sedih plak aku dengar..pastuh bgtau dia tkleh g kedai hari2..hehhe..anak aku pya seorang yang lembut hati..beza sket ngan mya..hehehe..mya manja tp keras hati sket..aku rasa menyesal bebelkan upi td..bagi aku mendidik anak perlukan kesabaran yang tinggi...marah anak bukan jalan penyelesaian terbaik..marah bukan satu didikan yang baik untuk anak..so kawan2...selagi kita bernafas di bumi tuhan ini, marilah kita hargai anak2 kita..aku kongsikan jugak tips mendidik anak yang google td untuk manafaat semua...


  1. Sebelum marah anak, fikirkan dulu apakah kita suka dimarahi sebegitu oleh mak kita atau orang lain? Jika kita ada perasaan malu/sedih bila dimarahi begitulah juga dengan perasaan anak kita. 
  2. Jangan sesekali memukul anak kerana memukul anak ketika marah akan mengganggu emosi dan pertumbuhan anak. Memadai dengan pukulan manja untuk mendidik.
  3. Lebih banyak memberikan kesedaran kepada anak daripada memarahinya. Anak kita dalam proses pembelajaran. Kita adalah cermin kepada anak-anak kita.
  4. Fahamilah keinginan anak-anak kita. Anak juga punya perasaan dan keinginan. Bergantung kepada cara kita memahami keinginan anak-anak kita.
  5. Didik diri kita untuk menunjukkan rasa sayang melalui tindakan dan kata-kata. Tak guna ada rasa sayang dalam hati sahaja tanpa kita zahirkannya dengan perbuatan. Anak kadang-kadang mahukan perhatian dan rasa ingin di sayangi.
  6. Elakkan daripada mengeluarkan kata-kata negatif kepada anak-anak. Jangan marah anak dengan kata-kata negatif terutama sekali di hadapan orang. Ingat, anak-anak kita punya perasaan. 
  7. Pandu anak-anak anda ketika mereka menonton TV. Anak-anak mudah mengikut apa yang mereka tonton dan lihat. So peranan kita ibu bapa yan menerangkan apa yang baik dan apa yang tidak baik melalui apa yang mereka tonton itu.
  8. Banyakkan membaca Al Quran kerana ayat Al Quran sememangnya dapat melembutkan hati anak-anak kita. 

p/s: tips bagi yang masih menyusu; masa anak tengah menyusu selawat la 3x. Doakan dlm hati supaya anak kita menjadi anak yang soleh/solehah dan hembus di ubun2 anak..Insyaallah..

sape mau oder..mlm nih mau amek stok..cepat2

Assalamualaikum semua...
Pagi nih buka order pada sesiapa yang nak try jus maq100..mlm nih nak g amek stok..so cepat2..rugi tau kalau tak try...




Jus maq100 sesuai untuk semua golongan..my mum salah seorang pengguna setia maq100..dan alhamdulillah setelah habis 4 botol maq100 kencing manis my mum dah kembali normal...so my mum still teruskan minum untuk khasiat dan kesihatan badan..aku pon salah seorang pengguna maq100..hehehe...wink*wink

Pencarian Blogger Aktif oleh Mialiana.com

Pencarian Blogger Aktif #2
Pencarian Blogger Aktif #2 oleh Mialiana.com
5/8/2012 hingga 12/8/2012
 
Assalamualaikum semua..salam 1 Malaysia..
Hehe..sejak 2 menjak nih suka beno aku blogwalking...kalu tk blogwalking 1 hari mmg tak sah..hehehe..hari nih aku jumpa 1 lagi segment by mialiana yang best...so apa lagi...jom join meh....
klik SINI untuk info lanjut...daaa....

Wednesday, 8 August 2012

Segmen: Blogwalking dari Blog ni Ke Blog tu by Jazz"


 Assalamualaikum semua...Salam 1 Malaysia



Jom kawan2 kita join segmen Jazz nih..Anyway selamat berblogwalking ye kawan2...:)

Pengikut: Baru 05 orang...hukhuk...jom laa follow kita...:)

Tag:
(p/s: saya tag mia dan mrs budubilis ekkk...:)
Syarat-Syarat::
  • Mesti follow blog Jazz.. 
  • Mesti ada blog(kalau tak de cam ne nak join?) dan warganegara Malaysia. (bukan dari korea ye..)
  • Buat satu entry yang bertajuk " Segmen: Blogwalking dari Blog ni Ke Blog tu by Jazz"
  • Mesti letak nama blog dengan nombor followers.(sikit pon tak per :D)
  • Mesti tag 2 orang atau pun lebih. Suka hati korang lah.. Pastikan diorang tahu.
  •  Jangan lupa untuk letak banner kat atas tuh dengan link blog Jazz kat atas tuh. Jazz tak sediakan link kat banner tu.
tarikh luput:
12 Ogos 2012. 11.59 p.m.

" Segmen: Jom Tambah Kenalan Di Hari Raya"


Assalamualaikum semua..Salam 1Malaysia..
Tadi blogwalking jumpa contest nih...cam best je...jom join kenkawan...
Nak join? Just follow je step kat bawah ekk...anyway selamat berkenalan semua...:)

Stepnya:

  • Buat entri:
    - Tajuk segmen adalah " Segmen: Jom Tambah Kenalan Di Hari Raya"
- Letak banner simple ni di entry tersebut.
  •  Letak link entri anda di kotak komen blog nurfara-hani

colors of d day





Assalamualaikum semua..
Just wanna 2 share d colors of d day both of my lil doter..kadang2 gaduh...tp kadang2 baik...hehhee..kadang2 berebut psv kadang2 adik akan mengalah dan kongsi tengok ngan kakak...hehehe....apa2 pon aku bersyukur atas kurniaanNya..

Sunday, 5 August 2012

cerita semalam



 Assalamualaikum
Selamat pagi semua..selamat hari ahad...jap je masa berlalu..dah separuh bulan kita berpuasa..pejam celik2 nnti raya..hehehe...minggu nih aku bawak anak2 g carik kasut raya.memula nak g jusco maluri..tp ada aku singgah luh kt care4 wangsa maju nak hantar tudung letak batu..(untuk mak aku)..dah terlanjur kat situ kitorang masuk bata jap..kat bata kasut untuk budak2 mmg comel...dah hasilnya mya dapat warna hitam..memula dia nk warna krim yang sangat cantik..tp malangnya saiz takde..frust btol..dah tuh dia amek gak warna hitam wpon aku tak berapa nak berkenan sgt sebenarnya..huhuhu...pya lak amek warna krim purple..sangat comel...pastuh singgah jap kat Acharr; kedai pefume yang baru kat care4 tuh...sempat gak aku rembat vial 3 biji..en suami lak amek miniature ysl..vial dia rm6.90 je..hehehe..boleh beli byk..tp aku baru beli miniature kt situ bulan lepas pon tak habih lagik..huhuhu..jangan tamak kan??

okes kenkawan....jumpa lagik next entry...sesape nak order collagen dan maq100 jgn segan2 coll/sms ekkk...daaa....:)