Followers

Monday, 23 February 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #13 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Februari 2015, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #13 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 28 Februari 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Daging Goreng Kelantan


hehehe......tayang daging goreng kelantan skek.....since aku mmg gemo makan daging grg macam kedai nasi berlauk tuh, aku gugel2 dapat resepi kat sini...senang sajok...moh kita terai...



cerita weekend@AMARA







Buli

Assalamualaikum

Topik macam serius sket hari ni..huhuhu..sebenarnya aku tertarik nak berbicara tentang buli since my doter ada sedikit terbabit dengan kes ni..haaaaaaaaaa..???? and u all must be shock kalau i mention that my doter only 6 y.o!!!!!!!!!!!!!!!!!!oh my.......kegilaan apakah ini???

tapi itulah hakikatnya...smpai ke skang aku masih mencari-cari apa sebenarnya penyebab utama anak-anak kita boleh menjadi seorang pembuli..adakah disebabkan oleh faktor parents? lifestyle? environment? atau dari punca pemakanan yang menjadi darah daging?

ceritanya begini.............

my doter just only 6 yo. hantr ke tadika islam sebelah opis ja..dalam mesjid lak tuh..tkyah i mention that tadika.. then ada sorang student baru masuk keas 6 tahun tadika yg sama dengan my doter. sejak dari awal januari 2015 anak aku mention that girl..yup GIRL hokey...not boy...selalu kacau dia..marah2 tk tentu pasal..then waktu tu i just boleh bg nasihat jgn gaduh2..blajar elok2 sama2...mungkin pada firasat aku biasala budak2 main2 gaduh2..its normal actually. dan aku jugak pernah terserempk dlm kelas budak tu n aku nasihatkan supayajgn gaduh2...

smpaila kemuncak nya few days ago my doter asked me utk tukar sekolah...what??????????????????memula terkejut gak aku. then aku tanya ngape?? dia cerita semua yg budak Syaza tu buat kat dia...opsss...hokey that girl si pembuli's name is Syaza!!!!!!!!!!

budak tu pernah buang kasut dia dlm tong sampah...marah2 dia...ugut nak tumbuk kalu bgtau cikgu...kemuncak last week bila i noticed that mata my doter mcm menggelupas..bawah mata...ingtkan kena apa...tnya punya tanya rupanya budak syaza tu marah dia dan dia nangis..bawah mata tu luka sebb lap air mata dgn lengan baju....then byk lagi yg budak tuh buat...bab2 ngpow pon ada...how advance kid nowadays.

tapikan kenapa anak2 bleh react mcm tu seawal umur 6 tahun?

1. faktor parents?
parents skang terlalu bz smpai anak2 membesar dengan orang lain..dengan bibik...so jiwa memberontak...lack of kasih sayang dari mak pak...hurmmmm...

2. faktor environment?
selalu tgk cite2 ganas..buli2..pukul2..pow2...or pernah tgk sendiri mak pak gaduh2 pukul depan mata???hurmmmmmm....

3. pemakanan yang dah jdi darah daging
ini sebenarnya salah satu faktor yg bleh menyumbang kepada zuriat berkelakuan tidak baik. mungkin sumber yg kita dapat utk suap mulut anak adalah dari sumber yg tak betul...wallahualam...kita leh tgk dari zahirnya pon kita dah bleh menilai sedikit ttg seseorang...kalau dah namanya anak dok sek tadika islam...letaknya pulak btol2 dalam masjid...lagi mak nya dtg hantr anak pakai jeans sendat baju sendat bertudung jambul...hehehe...mana la tak mak borek anak rintik kan...apa2 pon anak2 adalah cerminan mak bapak....moga2 kita semua dipelihara olehNya dari perkara2 yang tidak baik..amin..

so solution utk kes my doter, aku serahkan pada cikgu untuk pantau n separate kan tpt duduk anak aku dengan budak syaza tuh...aku hanya boleh monitor dari jauh..kalau tk jalan gak nampaknya aku perlu bersemuka dengan parents syaza ni supaya tidak terjadi perkara yg lebih buruk lagi,,,,,





Wednesday, 18 February 2015

moh ber BBPLus

Selamat petang everyone.....

Sebelom balik koje, moh pekena kolagen segelas.....


Nak try???PM/wasap/coll pon bleh....bukan takat kolagen je..mineral coffee..premium beautiful dan byk lagik pon hado....

013 2241975

giveaway mawar putih



Assalamualaikum..

Moh kita join giveaway nih...senang amat...jadi follower n but entry giveaway ni...teoek banner then post link entry ni kat comment tuan tanah....bleh2 jenguk2 bloggers lain...tmbah kenalan...:)

anyway sesape nak join bleh klik sini...


kek karamel yang sedappppp bangat


Tadaaaa.....hehehe...nyummmeehhhh...sedap sungguh kek karamel nih.kalu dimakan sejuk lagi terangkat...memula rasa nak try sajok....bila mk mmg takleh berenti...sudahnya habis kat aku sorang je la...hahaha..senin ni oder lagi 2 ketul...sesape nak oder leh klik sini



Friday, 13 February 2015

Perginya dia...


 
Perginya dia pada malam jumaat...bersemadinya dia pada pagi jumaat yang indah...semoga dia ditempatkan bersama para solihin...amin....



Renungan pagi Jumaat

Nikmat Allah mana yang kamu dustakan?
Fakta mengenai susah hati.
1. Apabila anak kita gagal di sekolah, kita menjadi murung, senyuman kita bertukar menjadi masam - namun ia tidak mengubah hakikat bahawa anak kita gagal di sekolah.
2. Apabila menghadapi kematian ahli keluarga, kita susah hati dan pilu, namun adakah ia akan hidup semula?
3. Kita gagal dalam mencapai hasrat kita, seperti mengalami kerugian dalam perniagaan, susah hati kita tidak akan menjadikan hasrat kita tercapai dan perniagaan kita mencapai keuntungan.
4. Kita dimarahi di tempat kerja, kita menjadi marah, kecewa dan putus asa, adakah keadaan di tempat kerja akan menjadi lebih baik.
5. Ada yang sedih kerana berasa dirinya miskin, dia menjadi susah hati dalam menghadapi kehidupan, adakah beliau akan menjadi kaya?
6. Ada yang terkilan kerana apa yang dikatakan oleh musuh - sedarkah bahawa dengan terkilan, anda sebenarnya sedang membantu serangan musuh pada diri sendiri.
7. Ada yang merasakan dunia dia gelap semata-mata kerana apa yang dihajatkan dan didoakan tidak kunjung tiba. Lagi dia berada dalam kesedihan, lagi benda yang dihajatkan tidak kunjung sampai.
8. Orang yang susah hati - air jernih disangkakan racun, bunga ros dilihat kaktus, taman hijau seolah gurun dan merasakan diri hidup di penjara di bumi Allah yang luas ini.
Apabila menghadapi sebarang situasi buruk, kawal minda, jangan susah hati, kerana susah hati akan menarik lebih banyak situasi yang tidak diingini kerana air liur beracun yang ditelan bertambah dalam keadaan kita sedih. Ingatlah semuanya adalah sebahagian daripada ujian Allah, dan Allah tidak akan menguji kita di luar kemampunan kita.
Apa yang perlu disedih sekiranya kita masih mempunyai dua mata, dua telinga, mulut, tangan, kaki, lidah, jantung, ketenangan dan badan yang sihat?
"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?"
Ar-Rahmaan 55:13
Sebanyak 31 kali Allah berfirman ayat yang sama dalam surah tersebut.
Ingatlah, tiada istana yang boleh melindungi anda akibat dan musibah yang melanda anda akibat dari kesedihan dan kemurungan anda - meskipun anda jutawan, berjawatan tinggi dan mempunyai anak dan isteri yang baik.
Senyum senantiasa perisai semulajadi Allah kepada manusia dalam menghadapi ujiannya.
Tulisan asal oleh,
Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man
25 Jun 2013.

Thursday, 12 February 2015

Wishlist 2015

Assalamualaikum

hehehe....mcm poyo je tajuk kan...kah32x.....bukan pe..aku tingin nak p bercuti kat Grand Lexis PD....hehehehe...mungkin bleh masuk dalam wishlist tahun 2015 nih.....jom kita cuci mata sat noooo....





Happy Birthday to me




Assalamualaikum

Happy bday to me...
Happy bday to me...
Happy bday to me...
Happy bday to me...

Heheheheh...hari ni genap 35 tahun usia aku...
Semoga dengan bertambah usia ni akan beroleh keberkatan hidup dunia akhirat...
Semoga aku diberi kesihatan yang baik untuk menjalankan amanah Allah..tangungjawab kepada suamiku...anak-anakku...keluargaku dan masyarakat sekelilingku.....amin..


hehehehe.....hadiah dari suamiku...tq sayang en Muhd Hazwan Hisyam..muahhhhsss..love u so much...



Wednesday, 11 February 2015

Marinated Lamb n Chicken chop...sodapppp



Selamat petang semua....

Belanja satu post. Petang2 cenggini mata dah hampir2 tertutup..baru pas hntr anak ke sekolah agama...ngadap pc jp mata dah nak terkatup...okey2...nk cite tang kambing perap dan chicken chop yang sodapppppp....recommended gitu...try la....aku oder online sajok...dia mai hantr sampai umah...sesapa ndak klik sini...



sodapkannnnnn..ni blom buh sos lada hitam.....jo2 torai...



Tips dan petua mengurangkan batuk dan selsema anak

Assalamualaikum semua...

My eboks2 selsema dan batuk few days ago...sgt2 susah hati sebenarnya kalau anak kena penyakit 3 serangkai ni...mula2 kakaknya yg bawak selsema..sudahnya berjangkit dengan my eboks2..huhu..btw my eboks turns to 4 month today!!!!


my eboks2....:)

Antara petua yang aku slalu guna untuk kurangkan batuk dan selsema anak ialah dengan guna bawang putih yang dibakar dan campur dengan minyak zaitun...bakar dengan kulit ye bawang putih tu then lenyek2 kan...pastuh sapu minyak yang cmpur dengan bawang putih tadi kat blakang n dada anak...juga tapak kaki...In Sha Allah...batu k n selsema akan beransur baik...

Mandi plak aku perahkan limau ni kat dalam air mandian baby...air yang agak suam2 kuku...hehehe...memang segar je baunya...hehehehe...try la u olss...


Satu lagi i nak rekemenkan satu krim yg superbest...krim tropika...sesuai dengan anakku...mmg pakai hari2...sangat2 recommended!!! boleh tengok sini..




kredit to blog ini dan blog ini ......:)


Hai kawan...jom kita berkolagen dulu...jom...sesape berminat moh pm/wasap hakak hokeh....



    013 2241975 or pm kt sini


colors of me!!!



Begitulah realiti kehidupan...ada masa gembira..ada masa sedih..semua itu mematangkan diri. Alhamdulillah masih diberi kesempatan hari ini utk berbakti kepada suami dan anak2.
Selesai tugas pagi ni.. hantar yg kecik ke Pulapol..utk minggu ke 4 aku menapak ke tingkat 8..160 anak tangga pagi2 seawal 6.35 dengan beban adik 7.2 kg..alah bisa tegal biasa (btol ke peribahasa aku tuh??) hehehehe.....utk anak tingkt bape pon aku sanggup hantar...pengasuh yang sangat ok utk adik..tq ibu Jai...
Lepas tu shoot ke SK Puteri Pandan hantar kakak...lps hntr kakak aku shoot ke opis utk punch...dalam kol 7.30 aku siap2 kan kakak yg sorang lagi ke tadika sebelah opis...jalan kaki je..hehehe....lps tu baru la aku bleh masuk kerja dengan tenang kol 7.50...begitula tugasan aku seharian utk menjaga amanah yg tuhan berikan..semoga aku dan suami diberikan kesihatan yang baik utk menajalankan tanggungjawab kami..In Sha Allah...



Tuesday, 10 February 2015

Indeks Maqasid Syariah

Assalamualaikum semua....
Hari ni p perasmian indeks maqasid syariah....sini kat PICC...hehe..ok bai..dah nak balik..sok sambung berblog..










Saturday, 7 February 2015

coti..coti..

Assalam semua..
Selamat pagi...pagi cuti cenggini mcm biasa..amek upah mendobi..byk wehhhhh...huhu..seblom tu meh kita minum bbplus dulu...hehe..sape2 mau meh bgtau ahkak meh....


Friday, 6 February 2015

Blanje gambo satu...aku dah grad master end of 2013...skang tgh pikir one more step for phd...moga Allah permudahkan segalanya..amin..